24 Mart 2014 Pazartesi

SSD (Solid State Disk) Optimizasyonu ve Ayarları

Diyelim ki, yüksek performansını (normal bir hard disk'e göre 10 kat hızlı olduğunu) defalarca duydunuz ve normal hard disk'ler ile kıyaslandığında hala nispeten pahalı olan bir SSD almaya karar verdiniz. Gigabyte'ı aşağı yukarı 1$ (= 2.23 TL) olan bu disklerden maksimum faydalanabilmek için alıp bilgisayarınıza takmaktan başka hangi yazılımsal ayarları yapmanız gerekmekte? Buyrun aşağıdaki rehberimize...

01. Öncelikle Bilgisayarınızın BIOS'unda Hard Diskinizin AHCI Modunda Çalışmaya Ayarlı Olduğundan Emin Olun


Bilgisayardan bilgisayara farklılık göstersede, bilgisayarınız ilk açıldığında Windows yüklenmeden önce siyah bir ekran yada bilgisayarınızı yapan firmanın logosu gözükür. Bu ekranda genelde "Del(ete)", "Esc(ape)", "F2" gibi bir tuşla BIOS ayarları ekranına girilebilir. Genelde basılması gereken tuş, ekranın en altında belirtilir. Bu yöntemle bilgisayarın BIOS'una girdikten sonra, BIOS ayarlarında "IDE" veya "AHCI" seçeneğini görüp, değiştirebildiğiniz bir tek ayarı bulmanız gerekiyor. Bu ayarın "AHCI" olması, yeni aldığınız SSD'den maksimum hız ve performansı alabilmeniz için önemlidir. 

"IDE" olması durumunda, SSD'niz gene sorunsuz olarak çalışacak, ama performansı daha düşük olacaktır. "AHCI" size, rahat bir Plug & Play ortamı ile ayarsız olarak diskinizi kullanmanızı sağladığı gibi, aynı zamanda "Native Command Queuing" ile istekleri sıralayan, ön bellek ve tamponlardan faydalanabilen yapısıyla SSD'inizin %10-%15 daha hızlı çalışmasını sağlar.

02. Anakart Chipset Sürücülerinin Güncel Olduğundan Emin Olun


Her ne kadar çoğu kimse için Windows'u kurup çalıştırmak ve "Device Manager"da Microsoft sürücülerinin yüklendiği görmek yeterli olsa da, bilgisayardan tam performans alabilmek için aslında her bileşenin üretici firma tarafından sağlanan sürücülerini kurmak gereklidir. SSD'inizden tam performans almak ve ömrünü uzatmak için Chipset sürücüleriniz güncel olduğundan emin olun.


03. Registry'de MSAHCI Ayarlarında Değişiklik


Klavyenizde Windows tuşuna ve "R"ye aynı anda basarak açılan pencerede "regedit" yazıp, ENTER'a basın. Açılan uygulamayı Registry'de değişiklikler yapacağımız için, "Administrator" hakları ile çalıştırmamız gerekiyor.

 

Registry Editor'de sol taraftaki klasörleri aşağıda yazıldığı gibi açarak devam edin. Sağ taraftaki "Start"a sağ tık yaparak "Modify"ı seçin ve "0"a ayarlayın.

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ msahci


04. Sürücü Indekslemeyi Kapatın


Sürücü indeksleme klasik yavaş erişimli (18-20 ms) hard diskler için geliştirmiştir. Bütün dosyalarınız ve bazı dosyalarınızın içindeki bilgiler, ayrı bir indeks dosyasında tutulacak ve bu indeks ara ara güncellenecektir, bu da SSD'nize sürekli birşeylerin yazılarak ömrünün azalmasına sebebiyet verecektir.

Sürücü indekslemeyi kapatsanız bile, SSD'niz 0.01-0.02 ms erişim hızına sahip olduğundan, SSD'nizde bir dosya aramak gayet hızlı bir şekilde çalışacaktır. Bunun için masa üstünüzdeki "Computer" ikonuna tıklayın ve gözüken sürücülerden, SSD sürücünüzü seçerek, sağ tıklayarak "Properties"i seçin. Burada en altta bulunan seçeneği kaldırın ve "Apply" düğmesine basarak bütün dosyalara, klasör ve alt-klasörlere uygulayın. Windows bazı dosyaların özelliklerin değiştirilemediğini belirtecek, "Ignore All"u seçerek devam edin.


05. Sürücü Parçalanma Önleyiciyi Kapatın


Normal, klasik hard disklerde kullanım yoğunluğuna göre dosyalar çeşitli yerlere kopyalanırlar, birbirlerine arkasına sıralanırlar. Daha sonra, bir dosyanın boyutu (örneğin sürekli ek yapılarak büyüyen bir Word dosyası) arttığı zaman, o dosyanın hemen arkasında başka bir dosya olduğu için ve yer olmadığı için, dosyanın bir kısmı hard diskin başka bir bölümüne yazılır. Buna dosya parçalanması denir ve klasik hard disklerde bir dosyanın okunması için okuma/yazma kafasının bir yerden bir yere sürekli gezinmesine yol açarak, performansı düşürür. SSD'lerde ise fiziksel bir okuma/yazma kafası veya hareketli bir mekanik parça olmadığı için, dosya parçalanması ile oluşan bu tür performans kayıpları görülmez. Bu yüzden sürücü parçalanma önleyicisi her ne kadar klasik hard disklerde çok işe yarasa da, SSD'ler için gereksizdir.

Sürücü parçalanma önleyicisini kapatmak için, gene masa üstünde bulunan "Computer" ikonunu tıklayın ve açılan pencerede SSD diskinizi sağ-tıklayarak açılan menüden "Properties"i tıklayın. Burada üstte bulunan kulakçıklardan "Tools"u ve "Defragment Now"ı seçin. 


Açılan uygulamada, "Configure Schedule"u seçin ve uygulamanın zamanlı çalışmasını iptal edin.



06. Prefetch ve Superfetch Özellikleri Kapatın


Windows'un Prefetch ve Superfetch özelliği bilgisayar açılırken ve açıldıktan sonra sık kullanılan programların yüklenirken hard disklerden okunan bilgileri belli dosyalara toplayarak sıralı şekilde yüklenmelerini sağlar. Bu şekilde klasik hard disklerde bulunan okuma/yazma kafasının hareketinin minimize edilmesi hedeflenmiştir. Daha önce belirtildiği üzere, SSD'lerde hareketli mekanik parça bulunmadığı için, böyle bir ön bellekleme ve tamponlama sisteminin hıza artı bir etkisi yoktur. Hatta sık kullanılan programların sürekli olarak analiz edilmesi ile diskin başka bir yerindeki dosyalara sıralı şekilde kopyalanmasının SSD'nin ömrünü azaltıcı ve hızını düşüren bir etkisi vardır.

Prefetch ve Superfetch özelliklerinin kapatılması için, gene Windows ve "R" tuşuna basarak açılan pencerede, "regedit" yazılıp ENTER'a basılarak Registry Editor'u açın. Aşağıdaki yolu izleyin:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ SessionManager \ MemoryManagement \ PrefetchParameters

Daha sonra "EnablePrefetcher" ve "EnableSuperfetch"in ikisini de sağ-tıklayarak, "Modify"ı seçin ve değerlerini "0" olarak değiştirin.


07. Windows Search ve Superfetch Servislerini Kapatın


Daha önce belirtilen sebeplerle, Windows Search ve Superfetch servislerine de bilgisayarınızda gerek yoktur. Bu servisleri kapatmak için, Windows ve "R" tuşuna basarak açılan pencerede "services.msc" yazın ve ENTER'a basın. "Windows Search" ve "Superfetch" adlı iki servisi de "Stop" ile durdurup, sağ-tıklayıp "Properties"den açılan pencereden "Start-Up Type"ı "Disabled" yapın.



08. SSD'inizin TRIM Özelliğini Kontrol Edin

TRIM özelliğinin tam olarak çalışabilmesi için hem SSD'in, hem de işletim sisteminin bu özelliği desteklemesi gerekmektedir. TRIM özelliği kısaca, daha önce kullanılmış ama şimdi kullanılmayan, silinmek üzere işaretlenmiş SSD bloklarının, temizlenerek tekrar kullanıma açılması olarak özetlenebilir. Windows 7 ve Windows Server 2008 R2'den sonraki Windows sürümleri TRIM komutunu dahili olarak desteklemektedirler.

TRIM komutunun işletim sistemi tarafından kullanıldığından emin olmak için, sol altta bulunan Windows logosuna tıklayın, arama bölümüne "cmd.exe" yazın, bulunan ve üstte listelenen dosyaya sağ tıklayarak "Run As Administrator"u seçin. Açılan siyah arka planlı pencerede aşağıdaki komutu yazıp, ENTER'a basıp, çalıştırarak sonucu öğrenebilirsiniz:

fsutil behavior query DisableDeleteNotify


Eğer DisableDeleteNotify = 0 yazıyorsa, TRIM desteği var demektir.
Eğer DisableDeleteNotify = 1 yazıyorsa, TRIM desteği yok demektir.

09. Kapanış :)


Yukarıdaki işlemleri yaparak, yeni aldığınız SSD'inizi tam performanslı olarak kullanmanız mümkün olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder