25 Ocak 2021 Pazartesi

Rufus & Ventoy: ISO Dosyalarını USB Flash Bellekten Başlatmak

Bildiğiniz yada fark etmiş olduğunuz üzere, Internet’ten indirdiğimiz çeşitli uygulamaların ISO’ları her geçen gün boyut olarak artmakta. Bu ISO’lar arasın çeşitli Linux, Windows işletim sistemleri yada bilgisayarınız açılmadığı zaman kullanabileceğiniz otomatik onarma, yedekleme, yedekten geri dönme uygulamaları olabiliyor. Örnek olarak, bu yazı yazıldığı zaman en son sürüm olan, Windows 10 20H2 ISO’sunu Microsoft’un resmi web sitesinden aşağıdaki adresten indirdiğiniz zaman, belki de şaşırarak, İngilizce sürümünün bir adet standard DVD’ye (4.7GB) sığmadığını göreceksiniz. Türkçe sürümü ise DVD’ye ancak, az bir farkla, sığacaktır. 

https://www.microsoft.com/tr-tr/software-download/windows10ISO 

Eğer ki bilgisayarınızı formatlayarak, baştan kurmak yada birden çok bilgisayara Windows 10 kurmak istiyorsanız, elinizdeki alternatif, pratik çözüm bu ISO’yu bir USB flash belleğe aktarmak ve ilgili bilgisayarları USB’den açmak (boot etmek) üzerine olacaktır. Bu noktada size, 2 tane işini çok iyi program önermek ve farklılıklarından bahsetmek istiyorum:

1. Rufus   https://rufus.ie/  

2. Ventoy https://www.ventoy.net/en/index.html 


 

Öncelikle Rufus ile başlayalım. Rufus elinizdeki herhangi bir bootable (bilgisayarı tek başına açabilen) ISO’yu USB flash belleğe yazacak ve bu flash bellekten bilgisayarınızı açmanıza olanak sağlayacaktır. Bildiğiniz üzere, USB flash bellekler, fiziksel DVD’lere yazılmış ISO’lara göre çok daha hızlıdırlar, hatta DVD’den yüklenmesi 5 dakikayı bulabilen Ubuntu 20.04.1 ISO’su, USB 3.0’a bağlanmış bir flash bellekten 30 saniye altında açılabilmektedir. Rufus sayesinde DVD yazmaktan ve ISO acaba DVD’ye sığacak mı sorunlarından kurtulurken, aynı zaman ciddi bir hızda kazanmaktasınız. Rufus’un tek dezavantajı ise, bir ISO için, ISO’nun büyüklüğünden bağımsız olarak bir adet flash bellek harcamasıdır. Örnek olarak elinizde 32GB veya 64GB bir flash bellek varsa ve ISO’nuz 5GB ise, büyük oranda yeri boşa harcayarak, elinizdeki flash belleği sadece 1 adet ISO için kullanabileceksiniz.



İşte bu noktada, benim Rufus’a göre daha gelişmiş kabul ettğim, Ventoy devreye girmekte. Ventoy’un asıl farkı ise herhangi bir flash belleğin tamamına yakın kapasitesini birden çok ISO için (ISO’ların toplam büyüklüğünün flash bellekten daha az olması koşuluyla) kullanabilmesidir. Bunun için öncelikle Ventoy’u kendi kurulum programı yardımıyla herhangi bir USB flash diske kuruyoruz. Bu kurulum esnasında, flash bellekteki bütün dosyalar silinecek ve özel bir şekilde formatlanacaktır. Akabinde tek yapmamız gereken daha sonra bilgisayarı başlatmak (boot etmek) istediğimiz ISO’ları flash belleğe dosya olarak, içlerini açmadan, kopyalamak olacaktır. Örnek olarak 16GB’lık bir USB flash belleğe aşağıdaki ISO’ların hepsini yüklemek ve ihtiyaca göre istediğimizden bilgisayarı başlatmak mümkün olmuştur:

1. Windows 10 Turkish 20H2
2. Windows 10 English 20H2
3. Ubuntu 20.04
4. Ubuntu 20.04.1
5. Acronis True Image 2018
6. Acronis True Image 2021
7. CloneZilla
8. GPartEd

Gördüğünüz gibi, daha önceden 8 DVD yada 8 adet USB flash bellek gerekecekken, bir adet 16GB flash bellek ile aynı işi yapmak mümkün olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder