22 Ocak 2021 Cuma

BIOS (Basic Input/Output System) ve UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) Nedir?

Söze ilk önce, BIOS (Basic Input/Output System) ve UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) nedir, birbirleri ile benzerlikleri ve farklılıkları nelerdir, anlatarak başlamak istiyorum.

BIOS, UEFI ile kıyaslandığında çok daha eskiye, 1980’lere, dayanan bir teknolojidir ve bu sebeple de bilinirliği çok daha fazladır. Halk arasında “BIOS’a girmek” ve/veya “BIOS’da ayar yapmak” gibi deyimler çok kullanılmakta ve duyulmaktadır.

Neredeyse 2005 yılında UEFI’nin ilk sürümünün bir standard olarak yayınlanmasından beri geçen zamanda, UEFI desteği gelişerek ve yaygınlaşarak günümüzde hemen hemen bütün bilgisayarlarda bulunabilmektedir.

Aslında son yıllarda satılan bilgisayarların büyük kısmında hem BIOS hem de UEFI desteği bulunmaktadır, ama önümüzdeki yıllarda BIOS desteğinin azalacağını, bu karşın UEFI desteğinin artacağını ve sonunda da BIOS desteğinin tamamen ortadan kalkacağını öngörebiliriz.

Aslen BIOS ve UEFI’nin ortak yanlarının, bilgisayar ilk açıldığında, bilgisayar içindeki donanım bileşenlerini tarayarak tespit etmek ve ilk kullanıma hazır hale getirmek olduğunu, söyleyebiliriz. Hem BIOS hem de UEFI yapıları, temelde aynı işlevleri sağlamakla yükümlüdürler. BIOS, 1980’lerden beri birçok alanda artık yetersiz kalan bir yapı haline dönüşmüşken, UEFI 2005’lerden itibaren onun yerini almak için hazırlanmıştır.

Günümüzdeki bilgisayarlarda hem BIOS hem de UEFI yapılarının bulunmasının sebebi, en geniş çapta, geriye doğru uyumlulukta (backward compatibility) gözetilerek, bütün yazılımların çalışmasının sağlanmak istenmesidir. BIOS desteği eski ve yeni işletim sistemleri tarafından hala sağlanırken, UEFI desteği ise nispeten yeni işletim sistemleri tarafından verilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder