30 Ocak 2021 Cumartesi

NTLite ile Windows 10 ISO Kurulum Dosyalarını Değiştirmek

 Sizlere çok başarılı bulduğum başka bir uygulamadan bahsetmek istiyorum: NTLite.


www.ntlite.com adresinden ücretsiz olarak indirebileceğiniz ve kullanabileceğiniz bir uygulamadır. Programın isminin neden WindowsLite yada WinLite olmadığı konusunda da tarihe bilgime dayalı bir tahminde bulunmak istiyorum. Windows 2000’den Windows ürün ailesi “server” (ana bilgisayarlar için) ve “client” (istemci, kullanıcı bilgisayarı için) diye ikiye çok kesin çizgilerle ayrılırdı. Windows NT 4.0 !990’ların sonunda piyasaya sürülmüş bir server ürünüydü. Windows 95 ve Windows 98 ise gene adlarından anlaşılabileceği üzere kullanıcı bilgisayarları içindi. İkisi arasındaki ana fark ise, Windows NT 4.0’nin günümüzdeki kullandığımız Windows 7, 8, 8.1 ve 10’nun atası olmasıdır. Windows 95 ve Windows 98 ise içinde gerçek MS-DOS barındıran, hatta MS-DOS’un üzerine kurulmuş, pek de stabil olmayan işletim sistemleriydiler. Bugünkü modern Windows’larda eski DOS oyunlarını oynayamamamızın sebebi ise Windows 95 ve Windows 98 gibi MS-DOS üzerine kurulmamış, içlerinde barındırmıyor olmalarındandır.

 

NTLite, adından da anlaşılabileceği üzere ilk çıkış amacı sanırım Windows’a ait kurulum ISO’larına entegre edilmiş olarak bulunan gereksiz uygulamaları (Candy Crush Saga gibi oyunları) ve sürücüleri (drivers) kurulumun içinden çıkararak Windows’u “hafifletmekti”. Haliyle zaman içinde uygulamanında tutulmasıyla beraber, geliştirilerek bugünkü haline geldi. Bugünkü durumunda, aşağıdaki listeden de görebileceğiniz üzere, içinde birden çok özelliği barındırmaktadır:

 

-  En son Windows güncellemelerinin download edilerek, Windows ISO kurulum dosyalarına entegre edilmesi,

-  Sürücülerin, uygulamaların ve Windows registry dosyalarının, kuruluma entegre edilmesi,

-  Gereksiz uygulama ve sürücülerin, kurulumdan kaldırılmaları,

-  Hazırlanan Windows ISO DVD’lerinin başlatıldıktan (boot edildikten sonra), kurulumun hiçbir soru sormadan son aşamaya kadar, kurulum yapılan hard disk bölümlendirilmesi de dahil olmak üzere, kendiliğinden yürümesi ve tamamlanmasının sağlanması,

-  Windows ince ayarlarının kurulum ISO DVD’sinde bulunmasının sağlanması

 

Yukarıda belirtildiği şekilde, tamamıyla kendi zevkinize ve/veya ihtiyaçlarınıza göre hazırladığınız Windows ISO kurulumunu, eğer ki 1 DVD’ye (4.7GB) sığmaması durumunda, daha önceki bir yazımda belirttiğim Rufus veya Ventoy ile 4.7GB’lık sınırlamaya bağlı kalmadan USB flash belleğe atabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder